Meniu

Linkuri utile      DESPRE NOI » Comunicate de Presă » Interviu Acordat de Rectorul U.N.E.F.S.pe www.gsp.ro în data de 29.06.2011
Testul înfricoşător! UNEFS pregăteşte un proiect
pentru verificarea capacităţilor sportive ale elevilor

      Rectorul Viorel Cojocaru a iniţiat planul, sugerînd că rezultatele se anunţă triste: "O singură oră de sport în şcoli, scutirile medicale şi lipsa de interes afectează în final şi rezultatele la nivelul marii performanţe".

     Conducerea Universităţii de Educaţie Fizică, în parteneriat cu agenţia guvernamentală de resort, intenţionează să lanseze în toamnă un proiect naţional la nivel şcolar, fără precedent în ultimii 35 de ani: un studiu care să cuantifice potenţialul sportiv la elevii din clasele primare! Rectorul Viorel Cojocaru e iniţiatorul acestei idei: "Am discutat-o cu membrii Senatului Universităţii încă de la începutul mandatului şi sper ca pînă la finalul anului să derulăm acest plan".

     "Numai să nu fie cifre umflate!"

     Îl detaliază: "Copiii care vor fi aleşi ca eşantion vor da testele clasice, detentă de pe loc, lungime, viteză, rezistenţă. Se vor face şi măsurători antropometrice. Iar la final, prin centralizarea datelor şi prin rapoartele din judeţe, cîte vor mai fi!, vom încerca să avem o imagine clară asupra nivelului la care ne aflăm în România sub acest aspect".

     Cu o singură condiţie: "Rezultatele anunţate din ţară să fie cele reale. Ultima dată cînd s-a pus în practică un proiect similar, în ´76, s-au dat numai cifre umflate, după modelul producţiei agricole ceauşiste. Nu le-am putut lua niciodată drept repere serioase".

     Computer, nu sport

     Iar previziunile finale se leagă de certificarea unui dezastru. Cojocaru: "Aşteptările mele sînt foarte pesimiste. Atîta vreme cît în şcoală se face doar o singură oră de sport, deşi la nivelul UE recomandările clare sînt pentru trei ore, nu se poate naşte decît un mare semnal de alarmă. Plus că mulţi vin cu scutiri şi nu fac deloc, din vina lor, a părinţilor sau a profesorilor".

     Şi oferă consecinţele: "Mă uit cu îngrijorare şi la faptul că tot mai puţini sînt tentaţi să urmeze o facultate de sport, dovadă că avem acum în jur de 2,5 oameni pe loc la admitere. La un moment dat, era bătaie mare, şi 30 de candidaţi pe loc! Asta se datorează şi faptului că valorile s-au disipat anormal, sînt astăzi în ţară 24 de instituţii superioare de profil! Iar cînd copiii cresc numai la computer şi la televizor, e greu să-i determini să se ducă spre sport. Noi păstrăm însă criteriile de exigenţă şi elita didactică, pentru că avem în spate o tradiţie de respectat".

     "Iau preparatori fizici doar fiindcă au Coverciano"

     Viorel Cojocaru, fost şef al Şcolii de Antrenori la FRF, vorbeşte şi despre o anomalie din fotbalul românesc: "Sînt mîhnit cînd văd că echipele de la noi apelează la preparatori fizici din străinătate doar pentru că le scrie Coverciano pe diplomă. Vă dau exemplul lui Dan Didiţă, care lucrează cu Sabău la Tg. Mureş şi e, după mine, cel mai bun din ţară pe acest domeniu. L-au refuzat la un club mai demult numai spre a aduce un italian care fusese coleg cu Dan la Coverciano. Eu asta nu pot să înţeleg, cînd ai lîngă tine un român foarte bine pregătit profesional".

     "Dezinteresul faţă de sport în şcoală se datorează şi unor profesori care nu-şi ţin lecţiile aşa cum ar trebui" (Viorel Cojocaru, rector UNEFS)

     - 3 este locul pe care-l ocupă România în Europa la capitolul obezităţii infantile

     - 5 e poziţia ocupată de UNEFS în topul facultăţilor europene de sport: anul viitor celebrează nouă decenii de existenţă


Clock
4:57
24 September, 2018
Hartă site
Contact
 Căutare 
                 
Copyright @ 2010 UNEFS. Toate drepturile rezervate
Web design by